Gietmallen - Bronsgieterij Studio Lemarez
16546
page-template-default,page,page-id-16546,page-child,parent-pageid-16483,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Gietmallen

Gietmallen geschikt voor de verloren was methode, ook wel a cire perdue genaamd. Dit onderwerp gaat over mallen om metaal zoals brons in te gieten. Deze techniek is uitermate geschikt voor het afgieten van objecten en sculpturen met een fijne toets, zelfs vingerafdrukken blijven hierbij behouden.

 

Mallen (uitgevoerd in rubber of anderszins) geschikt om wasmodellen of andere materialen in af te vormen worden in navolgend gespecificeerde onderwerpen besproken.

 

Kort uiteengezet werkt het verloren was principe als volgt. Gietmallen worden meestal vervaardigd uit een mengsel bestaande uit gips, keramische,- gravel of –chamottekorrels en water. Het te gieten object of kunstvoorwerp wordt meestal vervaardigd in was. Dit model in was wordt voorzien van aangietkanalen en op plaatsen waar lucht kan worden ingesloten van ontluchtingen. Nadat deze voorbereiding is voltooid wordt de vorm van was ingebed met een mengsel van gips, keramische korrels en water. Voor kwetsbaar, gecompliceerd of heel fijn gietwerk wordt door ons ook gebruik gemaakt van een hiervoor speciaal ontwikkelde soort gips.

 

Daarna wordt de mal geleidelijk verhit in een oven tot minimaal 600 graden Celsius. Tijdens dit stookproces smelt de was uit de mal en verdampt alle water. Nadat de mal in de oven is afgekoeld tot (afhankelijk van volume en de inhoud) een temperatuur tussen ongeveer 100-250 graden Celsius is deze geschikt om metaal in te gieten, in ons geval meestal brons. Incidenteel gieten wij ook aluminium, messing of een andere legering. Ook  zilver en goud zijn hiervoor geschikt.  In principe elk metaal wat geen hogere smelttemperatuur heeft dan 1200 graden Celsius.

 

Nadat het gieten is voltooid en de gietspijs is afgekoeld kan de mal behoedzaam worden verwijdert. Zowel het object in was als de gietmal gaan hierbij dus verloren en zijn slechts één keer te gebruiken. Wel is hierna een afgietsel beschikbaar in de gekozen legering.

 

Ingeval meerdere afgietsels van eenzelfde object zijn gewenst dan wordt vooraf  in de meeste gevallen eerst een rubbermal gemaakt. Een dergelijke mal is geschikt om meerdere exemplaren af te vormen – in was- wel te verstaan.

 

Neem direct contact op!