Rubbermallen - Bronsgieterij Studio Lemarez
16544
page-template-default,page,page-id-16544,page-child,parent-pageid-16483,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Rubbermallen

In de oudheid waren de middelen om mallen en daarmee reproducties te maken beperkt. Nadat ik inmiddels ruim 40 jaar geleden zelf mijn eerste sculpturen in brons had gegoten ben ik gaan onderzoeken hoe ik hiervan een mal kon maken om eenvoudig te kunnen reproduceren. De hiervoor  in eerste instantie aangeschafte gelatine was geen succes en ook latex leverde  geen bevredigend resultaat op. Hierna ben ik aan de slag gegaan met  rubber.

 

Dat dit materiaal duurder was en dit nog steeds is, was voor de bescheiden afmetingen van de mallen waar ik mee begon minder belangrijk dan de voordelen van dit materiaal qua nauwkeurigheid, verwerking, sterkte en duurzaamheid. Met als grootste voordeel de elasticiteit; hierdoor zijn afgietsels eenvoudig te lossen terwijl de rubber zich weer hersteld in de oorspronkelijke vorm. Uitgevoerd in rubber worden ook de kleinste details, zoals vingerafdrukken, overgenomen.

 

Tijdens mijn kennismaking met deze materialen ontstonden er al spoedig vragen. Echter de op dat moment schaarse leveranciers wisten slechts weinig meer aan informatie te verstrekken dan de vaak summiere gegevens welke de fabrikant op de verpakking had vermeld. Het was dus een kwestie van nadenken, testen en proefjes maken om tot een optimaal resultaat te komen.

 

Gelukkig, zo bleek spoedig, was ik gezegend met een bovenmatig ontwikkeld technisch inzicht waardoor ik snel vorderingen boekte. Dit bleef niet onopgemerkt. Zodoende werd mij al spoedig verzocht om ook mallen te maken van werk van  de kunstenaars waar ik toen mee samenwerkte en meerdere hiervan tot op de dag van vandaag nog steeds.

 

Ik voelde me gevleid dat men mij diens ‘kindjes’ toevertrouwde. Zodoende heb ik de afgelopen decennia een schat aan ervaring opgedaan en zijn er onder mijn hoede inmiddels meerdere duizenden mallen vervaardigd in onze Studio. Van de meest uiteenlopende objecten, materialen, afmetingen en soort toepassingen.

 

KORTE INLEIDING

 

Indien uw kennis over mallen maken beperkt is kunt u in deze inleiding lezen welke aspecten van belang zijn om te bepalen wat voor soort mal en uitgevoerd in welk soort materiaal het meest aantrekkelijk is voor uw toepassing. Echter hieraan voorafgaande moet u zichzelf eerst goed afvragen wat u precies met een mal wil kunnen doen en in welke materiaal u wil kunnen afvormen?

 

Om een sculptuur of willekeurig ander voorwerp zo perfect als mogelijk te kunnen reproduceren zijn verschillende technieken en materialen beschikbaar. Welke techniek en soort mal wordt toegepast hangt onder meer af de vorm(en) van een object. Ook de keus of er hol of massief moet worden afgevormd maakt verschil. Afhankelijk uit welk materiaal het te dupliceren object bestaat kan er een keus worden zijn zoals onder meer latex, alginaat en siliconenrubber. Dit zijn echter slechts enkele producten, incidenteel kan soms ook worden volstaan met een minder gecompliceerd  en bovendien voordelig product als gips.

 

Voordat u een mal gaat maken, of deze in opdracht wil laten vervaardigen dient u zichzelf goed af te vragen wat u precies met een mal wil kunnen doen. In principe kan van nagenoeg elke vorm en op elk materiaal een mal worden gemaakt. Ook is het belangrijk om vooraf te bepalen of een mal slechts éénmalig, meermalig of voor productie doeleinden gebruikt gaat worden. Met deze informatie kan een juiste selectie worden gemaakt voor de uitvoering en gebruik materiaal wat het meest geschikt is voor het door u gewenste doel.

 

Neem direct contact op!