Zelf mallen maken - Bronsgieterij Studio Lemarez
16866
page-template-default,page,page-id-16866,page-child,parent-pageid-16483,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Zelf mallen maken

Regelmatig krijgen wij de vraag om iemand te leren rubbermallen te maken. In principe is het niet zo ingewikkeld om van een eenvoudig model een goede mal te maken. Het beste is om met weinig gecompliceerde vormen te beginnen en geleidelijk aan iets complexere vormen te gebruiken. Doen, doen, doen, -oefening baart kunst, raak vertrouwd met de materialen, kweek inzicht en doe ervaring op doen, dit is het beste!

 

Maar om een zo perfect mogelijk afvormende mal te maken op een complexe(re) vorm, waarbij de mal meestal uit meerdere afzonderlijke delen bestaat, vereist meer voorbereiding, inzicht en ervaring.  Bovendien worden iets complexere vormen voorzien van een steunmal, dit is weer een hoofdstuk afzonderlijk. Voorts zijn er bijna altijd meer mogelijkheden om een mal te maken  waardoor het raadzaam blijft om vooraf altijd goed eerder vermelde vraagpunten  in overweging te nemen. (Zie korte inleiding). Hierdoor is het nagenoeg ondoenlijk om slechts een enkele methodiek voor verschillende onderwerpen te hanteren. Wij krijgen regelmatig modellen aangeleverd waarvoor ‘een nieuwe truc’ moet worden verzonnen. Dit neemt niet weg dat u ons altijd vrijblijvend mag contacten voor raad en daad.

 

ENKELE TIPS OM ZELF MALLEN TE MAKEN

 

·         Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing.

·         Check of u een losmiddel moet gebruiken.

·         Meng en weeg nauwkeurig; bij sommige producten luistert dit uiterst precies,  dit nalaten kan vervelende consequenties hebben.

·         Maak vooraf altijd een proefstukje (om te controleren of de lossing goed verloopt) en of het proces verder verloopt zoals gepland.

·         Zorg er voor dat een eventuele bekisting voldoende stevig is en er geen enkele opening is waardoor rubber kan ontsnappen.

·         Denk om uw gezondheid; veel additieven zijn niet mensvriendelijk.

·         Draag tijdens deze werkzaamheden nooit uw beste kleding.

 

 

ONDERSCHEIDEND VERMOGEN VAN ONZE MALLEN

 

Ons doel is om met een mal van meet af aan  zo perfect mogelijke replica’s te kunnen vervaardigen. D.w.z. een afgietsel dat bij voorkeur geen of slechts minimale nabewerking nodig heeft, dit is waar wij voor staan!

 

Ruim 95% van onze mallen worden vervaardigd in een hoogwaardige kwaliteit siliconenrubber en een  steunkap uitgevoerd in een epoxy emulsie.

 

Naarmate mallen gecompliceerder zijn neigen de delingen minder eenvoudig op elkaar te passen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Behalve onzorgvuldig werken veelal doordat de afzonderlijke delen van een mal tijdens het in elkaar zetten kunnen verschuiven. Met als gevolg dat er een hoogteverschil ontstaat op de naad in het afgietsel.

 

Inmiddels al jaren geleden hebben wij met bewezen succes een werkwijze en enkele voorzieningen bedacht welke dit soort calamiteiten tot een absoluut minimum beperkt . Door er voor te zorgen dat bij de afzonderlijke delen van een mal, zowel de rubber als de steunmal, wél precies op elkaar passen. Plus door het aanbrengen van een duurzame versleuteling zodat de rubber niet kan verschuiven of vervormen in de steunmal. Indien u geregeld met mallen werkt kunt u door deze voorzieningen vele uren aan arbeidstijd besparen.

 

Voorts bieden wij slimme en doeltreffende oplossingen om eenvoudig holle modellen af te kunnen vormen in een mal. Modellen met een egale wanddikte, zowel in was, gips, giethars of een ander materiaal. Dit geldt zowel voor kleine als voor grote modellen. Deze mallen zijn eenvoudig om mee te werken en bovendien geschikt indien u zelf modellen wil afvormen, hier zijn geen extra voorzieningen voor nodig.

 

Neem direct contact op!