Patineren - Bronsgieterij Studio Lemarez
16499
page-template-default,page,page-id-16499,page-child,parent-pageid-16477,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Patineren

Patineren is de laatste fase bij de realisatie van een beeld. Het bedoelt, na het ciseleren, het bronzen oppervlak versneld te laten ‘verouderen’ of op kleur te brengen door er chemicaliën op in te laten werken. Er zijn verschillende procedés om deze behandeling tot stand te brengen. Doel hierbij is om een gegoten beeld te voorzien van de gewenste kleur-(combinatie). Waarvoor meestal tinten worden aangebracht welke zich op een buiten geplaatst bronzen beeld pas na geruime tijd manifesteren. Je zou kunnen stellen dat het gaat om het versnellen van het verouderingsproces.

 

WERKWIJZE PATINEREN

 

De gebruikte patina(‘s) bepalen in sterke mate het aanzien en karakter van een beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting. Binnen de grenzen van de chemische reactie mogelijkheden, kan gekozen worden uit een brede waaier van kleuren en kleurencombinaties.

 

In de meeste gevallen patineren wij door een sculptuur te verhitten met een brander waarbij tevens een laagje patina wordt aangebracht. Door de warmte wordt de patina gefixeerd op het brons. Dit procedé, met een brander,  heeft als voordeel dat er snel resultaat zichtbaar is terwijl dit bovendien redelijk vlot  is aan te passen aan individuele wensen. Er bestaan enorm veel recepten om een patina samen te stellen. Echter als basis betreft het vaak een natuurlijke groen, bruin of zwart-tint, of een mix hiervan.

 

SPECIALE TECHNIEKEN PATINEREN

 

Voor de liefhebbers bestaan er ook tal van andere mogelijkheden om (plaatselijk) afwijkende kleuren en effecten op een bronzen beeld aan te brengen. Om een structuur of details te accentueren. Dit laatste gebeurd  vaak door eenvoudig plaatselijk de patina weg te schuren waardoor brons accenten ontstaan. Doe dit bij voorkeur met staalwol drie-of vierdubbel nul, gebruik van gewone staalwol resulteert in zichtbare krasjes. Verzuim na het schuren niet om de restjes staalwol zorgvuldig te verwijderen. Want eventueel achtergebleven draadjes kunnen ook bij een geringe luchtvochtigheid gaan oxideren en daardoor uw patina blijvend aantasten.

 

Neem direct contact op!