Workshop - Bronsgieterij Studio Lemarez
16509
page-template-default,page,page-id-16509,page-child,parent-pageid-16477,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Workshop

Al sinds onze beginjaren verzorgen wij workshops bronsgieten. Daarmee bieden wij u de kans om ervaring op te doen met het volledige gietproces dat begint met de voorbereidingen voor het daadwerkelijke gieten van het beeld in brons tot en met de afwerking en het patineren. Dit is dan ook het doel van de workshops: de mogelijkheden en beperkingen van het werken in brons inzichtelijk maken door dit persoonlijk te beleven. Met als eindresultaat een prachtig zelfgemaakt bronzen beeld. Hiernaast vindt u een impressie van de workshop. (plus verwijzing filmpjes)

 

Tijdens de workshop leert u o.a.:

  • Hoe het best (was)-modellen zijn voor te bereiden
  • Hoe wasmodellen voor te bereiden op het gietproces; aanbrengen gietkanalen en ontluchtingen
  • Invormen van wasmodellen; vervaardigen van  een gietmal
  • Afwerken van jouw zelfgemaakte beeld onder deskundige begeleiding

 

WORKSHOPS seizoen 2018

Via onze website kunt u zich vrijblijvend aanmelden; zodra datums beschikbaar zijn informeren wij u nader.

 

Op veler verzoek is de invulling van onze workshops de afgelopen jaren als volgt:

 

Introductieavond

Dinsdagavond, van 20.00 tot ca. 22.00 uur.

 

1e weekend

Zaterdag, van 10.00 tot 16.00 uur: voorbereiding wasmodellen.
Zondagvan 10.00 tot ca. 16.00 uur: invormen van de wasmodellen.

 

2e weekend

Zaterdagvan 10.00 tot 16.00 uur: uithakken en ciseleren van de beelden.
Zondagvan 10.00 tot ca. 22.00 uur: ciseleren en patineren van de beelden.

 

INFORMATIE

 

Docenten : Paul Lagrouw en Raymond Spier

Kosten : € 290,- exclusief materiaalkosten

Locatie : Rijsoordsestraat 13 – 15, Ridderkerk

 

Een workshop bestaat gewoonlijk uit een introductie-avond, gevolgd door een tweetal opvolgende weekenden.
Workshops worden gehouden met 8 tot 10 deelnemers. Opgeven voor individuele deelname is mogelijk via telefoon of e-mail (zie: contact).
Voor groepen, verenigingen, bedrijven etc. kunnen wij programma’s op maat samenstellen.

 

TOELICHTING OP DE (WERK)DAGEN

 

Tijdens de introductie-avond wordt u nader geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen omtrent de voorbereiding van het door u te maken beeld. U krijgt een rondleiding door de gieterij. En tevens worden de te verwachten kosten voor een werkstuk inzichtelijk gemaakt en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Tot slot kunt u eventueel benodigd materiaal voor de voorbereidende werkzaamheden aanschaffen.

 

De EERSTE ZATERDAG wordt benut om uw eventueel reeds thuis voorbereide beeld nader te prepareren om in een gietmal te kunnen plaatsen. Of om hieraan voorafgaande uw geboetseerde werkstuk te voltooien.

 

De EERSTE ZONDAG wordt hetgeen wat op zaterdag nog niet was voltooid eerst afgerond. De bedoeling is dat aan het einde van deze dag al uw werkstukken in een gietmal zitten. Zodat wij uw mallen voor het tweede weekend kunnen uitstoken in de oven en afgieten met brons. Zodoende kan deze dag qua werktijd mogelijk iets uitlopen.

 

Als u wilt kunt u aanwezig zijn tijdens het gieten (meestal gieten wij op een maandag).

 

De TWEEDE ZATERDAG zijn de beelden gegoten en afgekoeld en kunnen ze voorzichtig worden ontdaan van de vormmassa, gietlopen en ontluchters. Hierna kan het eigenlijke afwerken/ciseleren beginnen. Deze en de volgende dag zijn wij met 2 man paraat om u te begeleiden en te assisteren.

 

De TWEEDE ZONDAG is de laatste werkdag van uw workshop en moeten alle werkstukken worden voltooid. Na het gereedkomen van de sculpturen zullen wij deze voor u patineren in een gewenste kleur-(combinatie).

 

Tevens wordt deze dag benut voor eventueel laswerk alsmede aanbrengen van pinnen waardoor uw beeld geschikt is voor montage op een sokkel. De ervaring heeft geleerd dat het deze dag nogal eens laat kan worden.

 

Dit is dan ook tevens de relatief zwaarste dag van de workshop. Daarom wordt u ‘s middags een warme lunch aangeboden.

 

Wij beschikken niet over een pin-faciliteit.

 

LOCATIE EN DOCUMENTATIE

 

De workshops worden gehouden bij studio LEMAREZ aan de Rijsoordsestraat 13 – 15, 2988 XP te Ridderkerk.

 

KOSTENOVERZICHT

 

De kosten voor deelname aan een workshop bedragen € 290,-. Dit bedrag is exclusief materiaalkosten.

 

De kosten van de meest gebruikte materialen zijn als volgt:

Bruine boetseerwas: per kg € 7,90

(1 kg was weegt omgezet in brons ongeveer 10 kg. Ter indicatie; een portret weegt gemiddeld ongeveer een kleine 10 kg en een klein beeldje al snel 1 – 3 kg brons).

Uitstoken per mal: gemiddeld € 19,50

Brons (90/10), met een minimum van 1 kg per mal: per kg € 28,50

Dit impliceert voor u, tijdens de workshop, een korting van bijna 20% op onze reguliere tarieven.

 

BIJZONDERHEDEN

 

Denkt u er aan om gedurende de werkdagen vooral niet uw beste kleding aan te trekken.
Alle benodigde materialen en gereedschappen stellen wij beschikbaar. Echter ingeval u zelf een veiligheidsbril/gelaatsmasker, (favoriete) vijltjes / beitels of een combinatie hiervan wilt meenemen, of nog handiger een dremeltje, PRIMA!

 

OPMERKING/TIP

 

Om u creatief niet te belemmeren hanteren wij geen strikte voorwaarden omtrent de door u te vervaardigen werkstukken in brons. Hierdoor kan het gebeuren dat de beschikbare werktijd tijdens de workshop voor de ene deelnemer mogelijk wat krap kan zijn terwijl deze voor iemand anders royaal voldoende is. Veronderstel dat u tot deze laatste categorie behoort, probeer dan alvast een alternatief paraat te hebben om in brons te realiseren. Zoals bijvoorbeeld een klein “vestzak monumentje”. Een werkstukje dat u tegen minimale kosten kunt meegieten met uw eerste keus… Misschien een leuk presentje voor…?

Hoewel wij nog nooit problemen hebben gehad tijdens de workshops, blijft werken met brons enigszins risicovol. Studio LEMAREZ kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade of letsel tijdens de workshops.

 

INSCHRIJVING

 

Inschrijving dient schriftelijk of per mail te gebeuren. Onder vermelding van uw naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer en eventueel mailadres. Alsmede voor welke datum u zich aanmeldt.

Na ontvangst van uw aanmelding zenden wij u een factuur a € 290,-. (Indien u inschrijft voor een workshop welke pas later dan 4 weken na ontvangst van uw aanmelding begint zenden wij u een factuur voor een aanbetaling van € 100,-). Het volledige (restant)bedrag dient voor aanvang van de workshop te zijn voldaan.

 

ANNULEREN

 

Annuleren dient schriftelijk te geschieden.
Kosteloos annuleren is niet mogelijk.
U kunt uiteraard wel een vervanger laten deelnemen.
Wij zullen u desgevraagd namen en telefoonnummers ter beschikking stellen van geïnteresseerden ter vervanging.

Alle vermelde bedragen gelden inclusief 21% b.t.w.