Inmiddels is scannen van eender welk object in een enorme precisie mogelijk. Vervolgens kan het hierna beschikbaar gekomen digitale bestand worden gebruikt om via een 3 dimensionele printer een replica te vervaardigen. Vergroot, verkleind, vervormd, in verschillende materialen, er zijn enorm veel wijzigingen uitvoerbaar. Inmiddels hebben wij deze techniek zelf al meerdere keren ingehuurd om bepaalde projecten efficiënt te realiseren. (Zie video).
Waar wij zelf, en meerdere met ons, meestal niet erg enthousiast over zijn is dat er op een 3D geprint exemplaar een zichtbaar lijnenspel ontstaat. Voor sommige doeleinden kan dit volstaan. Op een klein object is dit soms nauwelijks met het blote oog te zien. Maar bij objecten van enig volume is dit meestal niet fraai en laat dit sporen achter na het ciseleren.
Soms is het gepermitteerd dit euvel te elimineren door voorafgaande aan het gietproces het geprinte exemplaar na te bewerken door vijlen, frezen of spuitplamuur aan te brengen en dit vervolgens na te schuren. Het kan ook om budgettaire redenen, of tijdsdruk interessant zijn een model te laten printen. Ook kan een geprint model uitstekend dienst doen om vervolgens handmatig van eigen toetst te voorzien, waardoor er een uniciteit ontstaat. Zoals door het handmatig aanbrengen van was of plasticine. Dit laatste speelt mogelijk slechts een rol wanneer het gaat om objecten met een artistieke waarde zoals bij beeldende kunst.
Aansluitend zou hierna eventueel weer een rubbermal kunnen worden gemaakt ingeval exacte reproducties zijn gewenst. In de praktijk zullen opdrachtgevers meestal op basis van gegevens als kwaliteit; budget; (lever)- tijd en technische eigenschappen een keus bepalen welke werkwijze en uitvoering voorkeur geniet.