Mallen - Bronsgieterij Studio Lemarez
16483
page-template-default,page,page-id-16483,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Mallen

Indien uw kennis over mallen maken beperkt is kunt u in deze inleiding lezen welke aspecten van belang zijn om te bepalen wat voor soort mal en uitgevoerd in welk soort materiaal het meest aantrekkelijk is voor uw toepassing. Echter hieraan voorafgaande moet u zichzelf eerst goed afvragen wat u precies met een mal wil kunnen doen en in welke materiaal u wil kunnen afvormen?

Om een sculptuur of willekeurig ander voorwerp zo perfect als mogelijk te kunnen reproduceren zijn verschillende technieken en materialen beschikbaar. Welke techniek en soort mal wordt toegepast hangt onder meer af de vorm(en) van een object. Ook de keus of er hol of massief moet worden afgevormd maakt verschil. Afhankelijk uit welk materiaal het te dupliceren object bestaat kan er een keus worden zijn zoals onder meer latex, alginaat en siliconenrubber. Dit zijn echter slechts enkele producten, incidenteel kan soms ook worden volstaan met een minder gecompliceerd  en bovendien voordelig product als gips.

Voordat u een mal gaat maken, of deze in opdracht wil laten vervaardigen dient u zichzelf goed af te vragen wat u precies met een mal wil kunnen doen. In principe kan van nagenoeg elke vorm en op elk materiaal een mal worden gemaakt. Ook is het belangrijk om vooraf te bepalen of een mal slechts éénmalig, meermalig of voor productie doeleinden gebruikt gaat worden. Met deze informatie kan een juiste selectie worden gemaakt voor de uitvoering en gebruik materiaal wat het meest geschikt is voor het door u gewenste doel.

SOORTEN MALLEN

Er bestaan heel veel verschillende soorten mallen. Dit is eenvoudig te verklaren, want van nagenoeg elke  vorm en op bijna elk materiaal is een mal te vervaardigen. Binnen ons ambacht onderscheiden wij twee hoofdcategorieën: gietmallen, deze zijn geschikt om non-ferro metalen, zilver of goud in te kunnen gieten, bij ons is dit meestal brons. Deze mallen zijn slechts éénmalig te gebruiken.(Zie gietproces). Plus mallen geschikt  om méérmalig reproducties mee te kunnen vervaardigen, meestal aangeduid als siliconenrubbermallen. Deze mallen zijn niet geschikt om metaal in te gieten.

Voor een leek  is dit soms verwarrend omdat binnen onze branche veelvuldig over ‘mallen’ wordt gesproken, waarbij vaak slechts uit de aard van het gesprek valt op te maken over welk soort mal het gaat. Eigenlijk is voor een meermalig te gebruiken mal de benaming  reproductiemal of rubbermal een stuk duidelijker.

Een plezierig gegeven is dat indien de reproductie-mallen juist worden opgeslagen, op kamertemperatuur in een droge ruimte, deze geschikt zijn voor langdurig en veelvuldig gebruik. Voorts weten wij inmiddels uit ervaring dat de levensduur van onze mallen meerdere decennia is.

Hieronder volgt een overzicht van reproductie-mallen welke wij vervaardigen, tenzij anders vermeld allen uitgevoerd in siliconenrubber.

 • Gietmallen
 • Rubbermallen
 • Mallen in gips
 • Mallen in beton
 • Mallen in was
 • Mallen op natte klei
 • Mallen menselijk lichaam
 • Mallen eetwaren
 • Mallen printen in 3D
 • Mallen paraffine
 • Mallen voor zeepvormen
 • Mallen voor polyethaan
 • Zelf mallen maken

MALLEN ACTUEEL

Tegenwoordig is er veel veranderd; het aanbod aan producten is enorm toegenomen en ook de beschikbare informatie is aanzienlijk verbeterd. Desalniettemin worden er incidenteel nog steeds minder geslaagde mallen geproduceerd, d.w.z. mallen waaruit een model komt dat nadien onnodig veel nabewerking vereist. Behalve het beschikken over beperkte kwalificaties kunnen er ook andere oorzaken spelen. Zo kan (te) haastig of onzorgvuldig werken en gebruik van een mindere kwaliteit aan grondstoffen in een aantrekkelijke prijsstelling voorzien, maar óók in extra werktijd aan nabewerken en een kortere levensduur van de mal. Bovendien is niet iedereen op de hoogte van (nieuwe) ontwikkelingen, producten, technieken en oplossingen en daardoor beschikbaar gekomen mogelijkheden om efficiënt optimalisatie te bewerkstelligen.

OVERZICHT VAN GEREALISEERDE GIET/MALLEN

Behalve van eigentijdse kunst en traditionele/klassieke beelden hebben wij van talloze andere ‘objecten’ (reproductie)-mallen gemaakt. Meestal nadien afgegoten in brons. Een opsomming hiervan: vaasvormen voor een Afrikaans dorp; cilinderkoppen voor antieke motoren;  menselijke en dierlijke schedels en botten; vogels; een (schaalmodel) T-Rex; handen van overleden personen; plaquettes/ tekstplaten; speelgoed beren; tassen; groente en fruit; (sport)-schoenen; artefacten; relatiegeschenken; awards; penningen; meubelbeslag; kast-en deurgrepen; verlichtingsarmaturen; handvatten; maquettes; koi’s en andere vissen; blaasmallen voor glas (zie video); levensgrootte portretten in zilver en goud.

En voor de variatie ‘body casting’ van portretten; handen; voeten; billen; borsten; (zwangere)-buiken; voetafdrukken van baby’s en viervoeters.

Voor een impressie hiervan zie “foto-overzicht en video clips”.

Foto’s toevoegen!!! Glasblazen; Lyceum; Ada; P.C.Lagrouw; van Houten e.o.

Neem direct contact op!