Soms, afhankelijk van het gewenste vervolg traject, kan ook worden volstaan door een mal te maken uitsluitend in gips. Wel is het hiervoor wenselijk dat het een redelijk eenvoudig lossend origineel betreft. Want deze werkwijze heeft wel beperkingen. Maar ook voordelen, zoals snel resultaat en minimale kosten.
Dit soort mallen zijn o.m. geschikt voor het (meermalig) vervaardigen van (holle)-wasmodellen of afgietsels in een gipsmassa.
Indien het origineel niet lossend is dan is de mal slechts eenmalig te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een portret in natte klei; hierop wordt een deling aangebracht waarna op de voor-en achterzijde een laag gips wordt aangebracht. Hierna worden de twee delen gelost en alle klei verwijderd. Vervolgens wordt de afdruk ingekwast met kleiwater en de helften weer samengevoegd. Daarna kan via de opening van de nek gips worden ingegoten. Nadat de gips hard is wordt de mal voorzichtig weggehakt. Het kleiwater zorgt er voor dat de ingegoten gips niet vast komt te zitten aan de gipsenmal. Deze methode is niet geschikt voor het vervaardigen van wasmodellen.